„A szín titokzatos, meghatározhatatlan definíció; szubjektív élmény, agyműködéssel összefüggő érzet, amelyhez három egymással összefüggő és alapvető tényező szükséges: fény, egy tárgy és egy megfigyelő” (Idézet forrása: Enid Verity: Color Observed (Megfigyelt színek), 1980)

Lépjünk szintet a kreatív alkotás terén

Az önfejlesztés lehetőségeit kereső emberek és szülők körében, igen népszerűvé vált, a jobb agyféltekés rajzolás gyakorlása. Betty Edwards művésztanár, a módszer kifejlesztője azonban nem állt meg félúton! A fekete-fehér három dimenziós rajzolás csodás tudományát tovább fejlesztve, kidolgozta a SZÍNES jobb agyféltekés rajzolás oktatásának módszertanát is.

Ehhez Betty tanulmányozta a színek jelentőségét a hétköznapi életünkben. A téma szakirodalmát átnézve a görögöktől napjainkig, összegyűjtött mindent, amit tudni érdemes. Ez után kidolgozott egy sor olyan gyakorlatot, amely bevezet minket a színek csodás, szinte megfogalmazhatatlan világába. Könyvének címe: Színes jobb agyféltekés rajzolás” . Alcím: „Sajátítsd el a színkeverés művészetét”

A színes jobb agyféltekés rajzolás lényege

A látvány lerajzolása úgy ahogy érzékeljük, sokkal egyszerűbb folyamat, mint a látvány megfestése színekkel, úgy ahogy érzékeljük! Miért? A színek keverése már nem egyértelműen jobb agyféltekés tevékenység. A színek keveréséhez olyan fogalmakkal kel dolgoznunk, amit csak a bal agyfélteke képes felfogni. Meg kell neveznünk az összekeverendő színeket, meg kell határoznunk azok mennyiségét, arányát. Tehát a jobb agyféltekés alkotási folyamat folyton megszakad a színesben történő alkotás során. A színekkel való alkotáshoz szükségünk van arra, hogy tudatosan tanulmányozzuk a színek világát!

A tematikus gyakorlás során, olyan fogalmakkal ismerkedünk meg, mint a színállandóság, színérték, színintenzitás. A színérték hatása a kompozícióra. A grisaille aláfestés, régi mesterek gyakorlata. A szimultán kontraszt. A színek jelentése és jelképrendszere kulturális vonatkozásai. A színek szakszerű elnevezése, hiszen egy festő sokkal több színben képes látni és gondolkodni mint az átlagember. Már nem elég az alap színkör ismerete.

Ha birtokba vettük a színek alapos ismeretét, egyszerű színes papírlapok, majd egyre bonyolultabb formák alkalmazásával, elindulhatunk a csendélet komponálás útján. A fekete fehér vázlat, tónusos rajz megszínezésével, betekintést nyerünk a régi mesterek réteges technikájába. Majd ezt a lassú módszert elhagyva,létrejöhet az első színes virágcsendéletünk, ami már igazán művészi élményt jelent.

A színek ereje, és hatása az életünkre

Saját hétköznapi életünkben is megfigyelhető, hogy a színek hatással vannak a hangulatunkra. A színek komoly szerepet töltenek be az életünk megszervezésében és a biztonságos közlekedésünkben. Gondoljunk csak a közlekedési lámpákra. A színes alkotás során, figyelembe kell vennünk ezeket a hatásokat törvényszerűségeket azért, hogy a kezünk alól kikerülő mű élvezhető legyen. A színes jobb agyféltekés rajzolás segíti a két agyfélteke működésének összhangját, a gyors váltást a jobb és bal mód között. Ez pedig az életünk minden területére kihat. Önbizalom fejlesztő hatása van, sikerélményt és örömöt ad.