A jobbféltekés rajzolás módszerének kifejlesztését komoly agykutatás előzte meg. Ez a rajzolási metódus Roger Sperry – (Nobel-díjas neurobiológus, neuropszichológus) az emberi gondolkodás kettős természetéről szóló úttörő felfedezéseit alkalmazza. Sperry megállapította, hogy az agyféltekék közti kommunikációért a kéregtest a felelős. A jobbfélteke, illetve a balfélteke, „más-más feladatok ellátására képes: a nyelvi képességekért például a bal agyfélteke.” (forrás Wikipédia)

Sperry eredményeit felhasználva, Betty Edwards művésztanár kidolgozta a jobbféltekés rajzolás technikáját. Betty egyúttal egy új szemléletmódot is tanít. Ennek a szemléletmódnak pozitív hatásai az élet más területein is tapasztalhatók.

A jobbfélteke és balfélteke eltérő feladata

A hétköznapi életünkben a bal agyfélteke dominál, ő hordozza a logikai képességet, és ő felel a test védelméért a döntéshozásért. A balfélteke a tudó, aki sematikusan elraktározza azt, hogy hogyan kellene kinéznie annak a tárgynak amit most le akarok rajzolni.

Ez a tudás rendkívül hasznos, amikor egy bizonyos látvány hatására kell nagyon gyors döntéseket hozni! Például vészhelyzetben: egy kiránduláson meglátod, hogy egy kígyó van a lábadnál, azonnal távolabb ugrasz. A bal agyféltekéd felismeri a veszélyforrás körvonalát, azonnal döntést hoz és már el is ugrottál onnan! Nem elemezget, nem húzza az időt mert meg kell védeni magad. Majd ha biztonságos távolban vagy, akkor ráérsz elemezni, hogy ez most mérges kígyó volt vagy nem.

A jobbfélteke az álmodozó, szemlélődő, megjegyzi a verseket, dallamokat. Minden részletet érzékel, ő a művész, a ritmusok és tónusok mestere. A jobbfélteke kreatív, intuíciói segítségével átfogó szemléletre képes, összefüggéseket képes meglátni, és a részletekből egy működő egészet összerakni. Vannak emberek akik balkezesek, náluk pont fordítva van behuzalozva az idegrendszer de nekik extra hajlamaik is lehetnek, de ez egy külön tanulmány témája lenne.

A jobbféltekés rajzolás lényege

A jobbféltekés rajzolás folyamatában a jobb agyfélteke vizuális képességeit előtérbe helyezve, tisztán a látványra koncentrálva rajzoljunk. Valójában nem rajzolni tanít, hanem meglátni amit nézünk. Aki képes egy ceruzával leírni a saját nevét, az képes elsajátítani a jobbféltekés rajzolás fortélyait, hiszen a kéz nem ügyetlen. A feladat, hogy tudatosan azt rajzoljuk le, amit látunk a tárgyon, és nem azt, amit tudunk a tárgyról.

A jobbféltekés rajzolás során tehát olyan gyakorlatok vannak, amelyek pár napon belül megtanítják nekünk azt, hogy ezzel az új módszerrel nézzük meg a rajzolni való részleteit. A látott fényeket árnyékokat, arányokat rajzoljuk le, és felejtsük el a sémákat.

Harmónia és egyensúly

A jobbféltekés rajzolás hatása összetett. Megnyilvánul az alkotásunk szépségében, élethűségében, és ez által fejleszti az önbizalmunkat. Az önbizalom növekedése, és a kreatív szemlélet fejlesztése önbizalmadat ad az élet minden egyéb területén is. Előmozdítja a hatékonyabb döntéshozatalt és problémamegoldást. A módszer segít abban, hogy megéld azt az erőt és harmóniát, ami a domináns bal agyfélteke lecsendesítésével, a bal és jobb agyfélteke összehangolásából fakad.