A finommotorika fejlesztése mindenféle direkt, célzott beavatkozás nélkül is lehetséges: csupán a megfelelő ingergazdag környezetet, gyakorlási lehetőséget és eszközöket kell biztosítanunk gyermekünk számára.

De mit is jelent a finommotorika kifejezés?

A finommotorika az ujjak kontrollát, egymástól független, ugyanakkor egymással összehangolt mozgatásának képességét jelenti. Ha egy gyermeknek fejlettek a finommotoros képességei akkor többek között képes arra, hogy a hüvelykujját szembefordítva a középső és a mutató ujjával, megfogjon egy ecsetet, ceruzát. A fejlett finommotoros képességeknek további feltétele a kéz megfelelő izomereje. Hiszen optimális erővel kell a ceruzát tartani, és vezetni, hogy az a papíron a kívánt nyomot hagyja.

Finommotorika fejlesztése kislány hason fekve rajzol

Festeni nagyon jó!

Már 1,5-2 éves korban felkelthetjük a gyermek érdeklődését a festés, alkotás iránt. Kezdetben hagyjuk, hadd élje át azt, hogy milyen érzés belenyúlni a festékbe a saját kezével, ujjaival. Engedjük, hogy tapasztalati úton, több érzékszervének bevonásával tanuljon.  

Kedvelik a gyerekek azt is, amikor a felnőtt befesti a kicsit tenyerüket, és tenyérnyomatot készíthetnek a papírra. Pl: a zöld tenyérnyomatot kiegészíthetjük dinóvá, a sárga tenyérnyomatot libává, és így tovább, remek móka és igazán értékes együtt töltött időt jelent a gyermekeddel.

Hasznos az ujjecsettel próbálkozni. Az ujjecset műanyag, gyűszű-szerű eszköz, amelynek a végén található maga az ecset sörte. Ezzel az eszközzel nagyon jól tudjuk az ujjak egymástól független mozgását fejleszteni.

Finommotorika fejlesztése: rajzoljon spontán

Már a 2 éves gyereknek is adhatunk papírt és krétát. A papír lehetőleg az A3-as méretnél nagyobb legyen. Hagyjuk kibontakozni, örömmel fogja felfedezni, hogy a kréta nyomot hagy a papíron. A rajzeszközöket tekintve kezdjük a krétával, majd a háromszögletű vastag ceruzával, esetleg a fogás megkönnyítése érdekében háromszögletű ceruzafogót is használhatunk.

Szeretnek függőleges felületre rajzolni. A falra „alkotni” szinte minden kisgyerek megpróbál, helyette biztosítsunk számára egy állványos, vagy falra szerelhető rajztáblát.

Vegyünk neki vastag aszfaltkrétát is, amivel a járdán, játszótéren rajzolhat.

Nagyon fontos, hogy őrizzük meg a spontaneitást, hadd rajzolja le azt, és úgy amit és ahogy ő szeretne. Ne szóljuk bele, hogy mit hogyan rajzoljon. Az alkotásához teremtsünk nyugodt feltételeket. Ha készen van a rajzzal akkor viszont megkérhetjük, hogy meséljen a rajzáról. A gyermek a rajz által fejezi ki az átélt élményeket, történéseket és érti meg a külvilágot.

Finommotorika fejlesztése  kislány ülve fest

Az alábbi cikkeinkben a finommotorika fejlesztéséhez kapsz további ötleteket: arról írunk, hogy a hétköznapok során ceruza, ecset nélkül is van lehetőség ügyesíteni a gyermek kezét. Kattints!

Finommotorika fejlesztése óvodáskorban

Finommotorika fejlesztő játékok

finommotorika fejlesztése festéssel, rajzolással óvodáskorban cikk eredetileg a Játszani is engedd honlapon jelent meg a szerző engedélyével lett publikálva.

A képek forrása: Freepik.com