A gyermekrajzok tanulmányozásával sok pedagógus, gyerekpszichológus foglalkozik. A rajzolás az óvodában és kisiskolás korban a gyermekek legjellemzőbb önkifejezésmódja. Megmutatják, hogy a gyermek hogy érzi magát, mi foglalkoztatja, mit tapasztal, és milyennek látja a környezetét.

Híres néplélek kutatónk, Molnár V. József hosszú időt töltött el különböző korú gyermekek között. Azt tanulmányozta, hogy a gyerek hogyan rajzol, amikor szívből rajzol. A gyerekek ismernek már alapvető formákat, ősképeket. Jellegzetes felfedezés volt, hogy a kislányok szeretnek virágokat, hercegnőket, királylányokat rajzolni, és természetesen önmagukat is szívesen ábrázolják királylányként nagy, háromszögletű, földig érő szoknyában, hosszú hajjal, koronával.

Milyenek legyenek az egyszerű rajzok lányoknak, lányos témákról? Minden, ami a lányokat érdekli. A virágok, királylány, felhő, fák, napocskák, szivárvány, az aktuális ünnepekhez kapcsolódó figurák mind jó témák.

Használd a letölthető, egyszerű lépésről lépésre rajzainkat!

Egyszerű baba rajzolása

Egyszerű ház rajzolása

Egyszerű nyuszi rajzolása

Egyszerű mikulás rajzolása

A rajzok készülhetnek krétával aszfaltra, vagy a földre terített, nagy papírra színessel. A hatrészes színes ceruzakészlet első lépésben pont megteszi. De próbálkozhatunk lágy grafit ceruzával is. Jó ötlet lerajzoltatni a gyerekekkel a családot, a kedvenc állatot vagy egy mesét, ami nagyon tetszett neki. Ezekből a rajzokból a gyerek személyisége is előcsillan, és nagyon jó közös szórakozást ígérnek.