Portré kifejezés alatt olyan képet szoktunk érteni, ami egy valóságos személyt ábrázol valamilyen formában. A technika lehet fotó, festmény, rajz, szobor, dombormű. Mindegyik technikában igyekszünk élethűen megmutatni a valóságot

A portré rajz elkészítése során  tehát egy képmás készül jellemzően papír felületre. Különféle keménységű  grafittal vagy szénnel.

Portré rajzolás és festés nagy jelentőséggel bírt abban a korban, amikor még nem létezett a fotózás lehetősége.  Régen csupán a gazdag,  híres, előkelő  emberek  tudták megfizetni, a portré készítés akkor még  igen borsos árát.  Ma már minden gyerek megismerkedhet az iskolában a rajzolás eszközeivel és módszereivel. A tehetségesebbekből akár hivatásos művész is válhat.

A kézzel készült portré rajznak ma is komoly értéket tulajdonítunk,  mivel egyszeri megismételhetetlen alkotás.

Hogyan készül el a portré rajz?

Minden rajz egyedi, kézzel készül, gondosan visszaadva  az ábrázolt személy megismételhetetlen arcvonásait,  karakterét.  A portréhoz először be kell állítani a modellt és bevilágítani az arcot.  Ez után alapos megfigyelés kell hogy meghatározzuk a képkivágást, a látványból mi fog rákerülni a papírra?

Az alakot  gondosan elhelyezzük  a papíron, ügyelve a  méretarányos  ábrázolásra. Elkészül a vázlat, majd fokozatosan visszük fel a megfelelő tónusokat,  így lassan fotó realisztikussá fejlődik a munkánk.

A  fehér üres lapon a  világosabb tónusoktól a  sötétebb tónusok felé haladunk, egészen  a fekete színig.

Milyen eszközökre van szükség a portré rajz elkészítéséhez ?

Jól megválasztott minőségi eszközöket javaslok, mert a papír minősége a radír és ceruzák minősége meghatározza a munkánk végeredményét, minőségét.

Ha tehetjük válasszunk profi ceruzákat, radírokat, művészpapírt, és kiváló minőségű rajztáblán dolgozzunk.  A boltokban 9H keménységű grafitceruzáktól egészen a 9B lágyságú ceruzákig a tónusok teljes  skálája rendelkezésünkre áll.

Ceruza

Hogyan értelmezzük a jelöléseket a ceruzákon  9H-tól  9B-ig?  

A H betű az angol Hard kifejezésből származik , ez magyarul keménységet jelent.  

A B betű  angol megfelelője a Black, azaz fekete. Minél lágyabb a grafit, annál mélyebb fekete színt érhetünk el vele a papíron.  Logikusan a H és B  betűk mögé helyezett számok jelölik hogy a legkeményebb 9H-tól a közepes HB- n  keresztül a leglágyabb – 9B -ig, éppen milyen ceruzával van dolgunk. Az F a fine rövidítése, jelentése finom.

Többféle skála van:

„Keménységtől függően a ceruzákat 9H-tól 9B-ig (Derwent-féle skála), 10H-tól 8B-ig (Koh-i-Noor), 9H-tól 8B-ig (Staedtler) osztályozzák. ” [ Wikipédia]

Vázlathoz a H ceruzákat válasszuk, mert  könnyen radírozható, vissza szedhető , tehát a hibákat könnyű eltüntetni. A tónusozáshoz puhább, lágyabb ceruzát használjunk (4B) tudni kell, hogy minél sötétebb a ceruza annál nehezebb javítani, radírozni a vonalakat.

Milyen papírt válaszunk?

Érdemes vastag  papírt beszerezni. Alkalmas a műszaki rajzoláshoz is használt DIPA,  továbbá  a 200 grammos vagy nehezebb sima felületű művészkartont is lehet használni.

Milyen radír alkalmas a realisztikus  portré rajzhoz?

A megfelelő radír megválasztása  azért fontos, mert a rossz minőségű radír  foltot hagy esetleg tökre teszi a papír érzékeny felületét. Jó választás  a gyurmaradír. Ezt tetszőlegesen formázva  különleges hatású felületeket készíthetünk. 

Ha nem szeretnénk hogy a gondosan elkészített rajzunk elmaszatolódjon, használjunk takaró lapot, rajzoló kesztyűt,  így a zsíros kezünkkel nem dörzsöljük el a munkát. A végén pedig fixálhatjuk is a rajtunkat, ettől időtálló lesz.

A fixáláshoz  profi fixatív spray alkalmas, ami nem sárgítja be a portré rajzot.