A rajzolás az önkifejezés egyik módja, mellyel az ember képes érzelmeinek, gondolatainak átadása. Érdemes megismernünk a rajz adta lehetőségeket, rajzolási technikák széles tárházát, a rajzoláshoz használatos anyagokat, eszközöket, módszereket.

A rajz sokoldalú megközelítési lehetőségeket nyújt

Lehet például önálló grafikai alkotás, ami csak vonalak használatával, ábrázolja látványt vagy az elképzelt világot. Ezt nevezik kontúrrajznak vagy krokinak.

Lehet  vonalak és tónusok keveréke,  ahol a vonalrajzból indul az alkotás de aztán fekete-fehér  tónusok foltok árnyalatok segítségével ábrázoljuk a tárgyat.

Jellemző, hogy az alkotó elé táruló látvány az élmény, vagy gondolatok gyors rögzítésére, vázlatrajzot használnak, amely később komolyabb részletező rajzok, vagy színes művek alapját képezheti.

Egyes szakmákban, mint amilyen például a lakberendező vagy az építész szakma, nagy szerepet kap a látványrajz, amely kézzel készített perspektivikus rajzokat is jelenthet. Igaz hogy ma már számítógépes programok is rendelkezésre állnak az ilyen rajzok elkészítéséhez. De az ötletelésnél még mindig szerepet kaphat a kézi rajzolás.

Kézi látványrajz

Az iparban nagy szerepe van a műszaki rajznak, ahol ábrázolási szerkesztési ismeretek, ábrázoló geometriai alapismeretek, és szigorú szabályok, szabványok alapján készülnek rajzok. Ez a rajzolási technika a tárgyak vagy épületek műszaki megvalósítását, kivitelezését segíti elő. A műszaki rajz a gyártási folyamatok különböző fázisaiknak megfelelően, méretarányosan könnyen értelmezhető léptékben készül. A műszaki rajzolás eszközei a 30-60, és 45 fokos vonalzók , a körző és léptékvonalzó görbevonalzók, körsablon.

A rajz alapanyagai és a rajzolási technikák

A rajzolási technikák értelmezésénél az eszközök szerinti megkülönböztetésre is gondolnunk kell. A rajzceruzákról például a portré rajz cikkünkben részletesen írtunk. Jellemző eszközök még a színes ceruzák, radírok, monopolgumi, égetett és préselt szén, pasztellkréta, zsírkréta.

A régi időkben, tus és tinta rajzokhoz ferdeszögben vágott végű madártollat, vagy nádszálat is használtak. A régi rajzolási technikák eszközeit tisztelő művészek, kalligráfusok és oklevél készítők, ma is használnak még nádat vagy madártollat, a különleges tollhegyek mellett.

Kardinális kérdés rajzoláskor a jó papírválasztás! A legjobb rajzpapír-márkák a Strathmore, Stonehenge, Canson Fabriano. Érdemes megfelelő méretű lapot választani, ami savmentes, gyapotból készült. A használt rajzeszközhöz és a rajzolási stílushoz kell igazítani a megfelelő súlyú és textúrájú papírt.

Vonalak és foltok

A művészi ábrázolásnál és szabadkézi rajznál a vonalvastagságokat az intuíció, a művészi szándék az alkotó ember érzései szabják meg. A művészi rajzolási technikák mint az alkotási folyamat módszerei, megszámlálhatatlan lehetőséget és kombinációt jelentenek. Teljesen szabadon alkalmazhatunk egyenes görbe átlós, ferde, függőleges irányú, többszörös áthatású körkörös rajzolást, vagy apró vonalkázást, amelyet összesűrítve plasztikussá tehetjük a rajzot. A ceruza nyomáserősségének változtatásával, többszöri átrajzolással, a fehértől a szürke színárnyalatain át a feketéig, számtalan tónussal tehetjük „festőivé” a ceruzarajzot. A két dimenziós papíron, három dimenziós látványt érhetünk el. A fény és árnyék játékát, a tér mélységét meglepően élethű módon lehet érzékeltetni.

Pasztell a  szén és a kréta egészen különleges rajzolási technikákat rejt. Az  anyag sajátosságából adódik hogy az egészen vékonytól az erőteljes, vastag vonalakig mindent megvalósíthatunk. A poralapú rajzeszközöknél a mély tónus értékeket a kréta vagy szén erőteljes  nyomásával érik el.

Színes kréták