A jobb agyféltekés rajzolás manapság nagyon népszerű azok között, akik szeretnek rajzolni. És egyre kedveltebb azok között is, akik nem kimondottan rajzolni szeretnének, de szeretnének fejlődni az élet más területein. De mi a jobb agyféltekés rajz népszerűségének titka? Van-e egyáltalán ilyen titok?

Van-e titok a jobb agyféltekés rajz mögött?

A jobb agyféltekés rajz kifejezés sokak szemében misztikusnak tűnhet, valamit titkot sejthetnek mögötte. Pedig nincs különösebb titok. A jobb agyféltekés rajz módszerében semmi misztikus nincs.

Van egyszer egy alapvetés, hogy az ember jobb és bal agyfélteke különböző dolgokért felel. A bal agyfélteke a racionalitásért, a praktikus, logikus gondolkodásért felel, míg a jobb agyfélteke a kreatív, érzelmi és művészi gondolkodásért felel.

Másodszor van a módszer és rajzolási technika, ami ennek az alapvetésnek mentén jött létre. Lényege, hogy segít előtérbe hozni a jobb agyféltekét és háttérbe szorítani a bal agyféltekét. (A módszer megálmodója Betty Edwards volt.)

Harmadszor pedig: gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás. Ez a gyakorlás viszont a jobb agyféltekés rajz módszerének elsajátítása után már tulajdonképpen szórakozás lesz. Olyan aktív kikapcsolódás, melyet bárhol és bármikor űzhetünk. Elég egy ceruza, vagy toll és egy felület, amire rajzolni lehet.

A többi pedig jön ezzel együtt. Hogy mi az a több?

A jobb agyféltekés rajzolás hatásai

A jobb agyféltekés rajzolás technikájának elsajátításával nemcsak rajzolni tanulsz meg. Persze ez az egyik leglátványosabb: még akkor is megtanulsz akár élethű rajzokat készíteni, ha korábban csak a pálcikaembert tudtad lerajzolni. Emellett számos olyan plusz dolgot magadévá tehetsz közben (úgy, hogy nem is veszed észre), ami megkönnyíti az életed más területeit is.

Segít például a koncentráció javításában, az ellazulásban, kikapcsolódásban, de még az önbizalmad és a kreativitásod is fejlődni fog. Ad egy olyan új látásmódot, ami végigkísér majd egész életed során: segít, hogy ne csak nézz, de láss is.

Hol tanulhatod meg a módszert?

A jobb agyféltekés rajzolás módszerét ma már sok helyen tanítják, személyes és online formában egyaránt. Mi a Művészház jobb agyféltekés rajztanfolyamán vettünk részt, ezért ezt teljes szívből tudjuk ajánlani. Gyermekek és felnőttek részére egyaránt tartanak rajztanfolyamokat.