Sokat hallani a rajtanítás különféle módszereiről. Népszerű a jobb és bal agyféltekés rajzolás. De mit jelent ez pontosan? Korábbi cikkben írtam a jobb agyféltekés rajzról. Most vizsgáljuk meg közelebbről a bal agyféltekés rajzolás  jelentését.

Hogyan működik a bal agyféltekés rajzolás?

Agykutatások megállapították, hogy a két agyféltekénk eltérő módon üzemel. A bal agyféltekénk felelős a racionális, analitikus praktikus, logikus gondolkodásért. A bal oldal a realista biztonságra törekvő,.a múltat és a jelent számbevevő agyfélteke, amely minden részletre kínosan odafigyel. A jobb agyféltekénk a kreatív, ott lakik a képzelőerő, ő felel az intuíciót igénylő, spirituális gondolkodásért érzelmi emlékezésért ott élnek a színek a zene az ötletek, a művészi hajlamok a térlátás, a jelen és jövő összekötése.

A mai iskola egyértelműen a bal agyfélteke trenírozását tűzte a zászlajára. A bal féltekénkkel írunk, olvasunk, és számolunk, elemzünk és valós időben alkottunk mondatokat, továbbá itt van a jobb oldali izomzatunk mozgató központja. Tehát a bal agyféltekében kialakult közlés, a konkrét szavak megformálását segíti a test jobb oldalának, a nyelv a garat jobb oldali izomzatának, működtetése.

Ha rajzoláskor dominánsan a bal agyféltekét használjuk, akkor absztrakt sematikus leegyszerűsített formákban gondolkodunk. Nagyon jól jön ez, amikor 3 képsíkos vetületi ábrát kell szerkeszteni. Amikor pontos fegyelmezett tervezésre van szükség. A perspektivikus rajzok készítése során, ha vonalzó mellett pontosan megszerkesztett alakzatokat kell készíteni, kijelölve a horizontot az enyészpontokat. A hivatalos rajztanítás során bal agyféltekés rajzot készítünk, ha egy konkrét alakzat csonkolásába kezdünk. Vagy ha egy folyamatábrát készítünk gyártási műveletsorhoz.

A precíz műszaki rajzoknál ahol a mérés és pontosság alapkövetelmény, körzőt vonalzót szögmérőket veszünk kézbe, szintén a bal agyfélteke dominál. Így születnek meg a tervezőasztalokon épületek alaprajzai tervrajzai. így születnek meg a fémmegmunkálás esztergálás során készülő munkadarabok műszaki rajzai. A bal agyfélteke a hideg logika.

Bal agyféltekés rajzolás és a művészet

A művészi alkotások esetében a szemünkkel érzékelt formák leegyszerűsített vonalas megrajzolására kell gondolni. Vagy képzeljük el egy  adott tárgy közismert ikonszerű megrajzolását. A vonalak élek és a funkció kiemelése jellemzi a bal agyféltekés rajzolást.

Képzelj el egy rajzfilmet ahol pálcika emberkék mozognak, és csak fekete fehérrel, vagy bármely egyszínű ábrázolással mesélnek el számunkra egy történetet. Egészen leegyszerűsítve a lényeget.

Nekem azonnal eszembe jut Osvaldo Cavandoli (1920-2007) olasz tervezőmérnök és karikaturista munkája, amit a magyar mozi néző és a tévénéző közönség Menő Manó néven ismert meg. A mű eredeti címe La Linea, az egész világon igen népszerű animációs film volt. Cavandoli eredetileg az Alfa Romeo műszaki tervezőjeként dolgozott, amikor 1943-ban felkeltették érdeklődését a rajzfilmek és a tervezői agy megalkotta ezt a remek szórakoztató animációt. Egy csodálatos példája az analitikus és egyben művészi gondolkodásmódnak.

A bal agyféltekés rajzolás gyakorlati hasznossága

A bal agyféltekés rajzolás nélkülözhetetlen a hétköznapi életben. A lényegre törő rajzok mindenhol útbaigazítanak minket. Ahogy kilépsz az utcára részt veszel a mindennapi közlekedésben, csupa bal agyféltekés rajz fog körülvenni. KRESZ táblák jelzik hol van egyirányú utca, bukkanó. Ha belépsz egy szállodába egy hivatali helyiségbe, vagy bevásárlóközpontba, sematikus rajzokkal ikonokkal mutatják meg hol van a kijárat, hol a lépcsőház, merre van a női és a férfi toalett, hol van a lift. Ezeket az egyszerű de fontos jelentéssel bíró kis rajzokat a másodperc tört része alatt a bal agyfélteke értelmezi, és elkészíti neked a stratégiát mi legyen a következő lépésed.

Ahhoz hogy ilyen lényegre törő rajzot alkoss, az eléd helyezett tárgy leegyszerűsítésére van szükséged. Értelmezni kell a tárgy körvonalait éleit és a tárgyat leginkább meghatározó lényeges részeket szabad csak papírra vetni. A bal agyféltekés rajzoláskor nem készítesz három dimenziós látványt. Csak síkbeli elemekből vonalakból épül fel.

Az ideális állapotban a bal és jobb agyfélteke kiegyensúlyozottan képes működni. Ezért érdemes fejlesztened mindkettőt.

Forrás: Wikipedia – Osvaldo_Cavandoli