Iskolai tanulmányaink kezdetén mindannyian megismerkedtünk a falak dekorálásának számos módszerével. Már a ősember barlangokban is ott voltak a falra rajzolt állatok növények, vadászjelenetek. Láttuk az egyiptomi, görög és római emlékeket, elméletben nagyon felkészültünk a művészet történetéből.

Mit kezdjünk az üres fallal?

Egy nagy üres fafelület az lakásunkban vagy irodánkban, unalmas rideg, egy csöppet sem otthonos. Kimondottan lelombozó tud lenni. Ránézve érezzük, hogy kell ide valami. Valami egyedi, valami megnyugtató ami keretet ad az életünknek.

A döntés nem egyszerű, ahogy a latin közmondás is mondja: „De gustibus non est disputandum” – Az ízlésről nem lehet vitatkozni. Mégis ki kell találni valami frappáns ötletet.

Rengeteg lakberendezési tipp és dekorációs lehetőség van már, viszont a legkülönlegesebb mindig az, ha olyat teszünk a falra amit sehol senki más nem tett még. Ettől lesz a miénk. A falra rajzolás, falra festés az egyik legkönnyebben hozzáférhető módszer. Megcsillanthatjuk a kreatív énünket, és a költségeket is kordában tarthatjuk.

A falra rajzolás és festés menete

Az hogy mit rajzolunk a falra attól függ, hogy milyen az enteriőr, amihez a nagy művet szeretnénk hozzáilleszteni. Hogyan rajzolunk a falra az meg attól függ mit szeretnénk megvalósítani. Első lépés a tervezés.

Tervezd meg az oda illő mintát, formát, színt. Tanulmányozd a lakberendezési magazinokat inspirálódj. Tudd meg pontosan hogy milyen minőségű festék való az adott felületre? Nem mindegy hogy milyen anyagból van az a fal amire rajzolni fogsz. (Beton, tégla amit bevakoltak, gipszkarton, stb.) Ennek érdemes utánanézni, mielőtt elkezded a munkát, hogy az eredmény szép és tartós legyen.

Érdemes még akkor végezni a falak dekorálását amikor üres a helyiség. Ha nincs ilyen szerencsénk, akkor egy kicsit nyűgösebb lesz lerakni a padlót védő fóliát vagy vásznat, helyet csinálni az alkotás eszközeinek, a létrának, és minden másnak. Az előtte utána rendezgetés takarítás egy külön fejezet, de ennyit megér hogy egyedi falat kapjunk.

A fal előkészítése felmérése kihagyhatatlan lépés. Ha vannak hibák a fal felületén azt érdemes helyrehozni, ha nem értünk hozzá inkább bízzuk szakemberre a sima egyszínű fal előállítását. Erre aztán nyugodtan dolgozhatunk.

Mivel rajzoljak és mivel fessek a falra?

Fontos hogy a megfelelő festéket válaszd, ami az adott felületen jól megtapad. A google a barátod, vagy kérdezz meg valakit aki már készített ilyet. Kár lenne a munkádért, ha pár hét után összevesznének az anyagok, és lepotyogna leszáradna a gondosan felrajzolt munkád.

Ha megvan, hogy milyen típusú anyagokkal lehet a faladra rajzolni festeni, akkor tervezhető hogy milyen technikával készítsd el a dekorációt. Milyen eszközökkel fogod felvinni a képedet mintádat rajzodat a falra.

Használhatsz sablonokat, (más néven stencileket) ecsetet, rongyot, speciális ragasztószalagot mintahengert, festőhengert, szivacsot, szórópisztolyt, airbrush-t, vetítőt, attól függően hogy figurális, vagy absztrakt falmintázatot szeretnél megvalósítani. Az egyszerű beltéri falfestékek és a hozzájuk illő színező paszták, szinte korlátlan dekorációs lehetőséget nyújtanak.

Mit rajzoljak a falra?

Kislány sziluett

Sok szülő készít saját kézzel rajzot és festett mintákat a gyerekszoba falára. Kedvelik például a sziluetteket. A falra rajzolt fák állatok tárgyak sziluettje egy mesés környezetet ad, amit szépen kiegészíthet a játékos polc a meselámpa, babzsák fotel, és a gyerek könyvei.

Ha a falra absztrakt formákat rajzolunk, színharmóniákat festünk, egészen kis költségvetéssel igazi különlegességeket, rendkívül elegáns megoldásokat tudunk létrehozni. Ebben a témában sok kiadványt és videót találunk az interneten.

Sok sikert a tervezéshez és az alkotáshoz!