Betty Edwards amerikai rajztanár, festőművész és író, a jobb agyféltekés rajzolás megálmodója, aki először papírra vetette és könyv formában ki is adta a témával kapcsolatos tudnivalókat. De miért ennyire sorsdöntő Betty Edwards Jobb agyféltekés rajzolás című könyvének kiadása a rajzoktatásban? Olvass tovább!

Betty Edwards a jobb agyféltekés rajzolás anyja

Nagy vonalakban összegyűjtöttük, mit kell tudni az írónőről:

 • 1926-ban született az Amerikai Egyesült Államokban (USA), San Francisco városában.
 • Rajztanári diplomáját 1947-ben szerezte a Kaliforniai Egyetemen, kicsit később ugyanitt doktorált művészeti, oktatási, illetve pszichológiai területen.
 • Világhírűvé vált könyve – Betty Edwards Jobb agyféltekés rajzolás – 1979-ben jelent meg.
 • Különböző iskolákban oktatott rajz- és művészeti tanárként főleg festést, rajzolást, művészettörténetet, színelméletet, és nem mellesleg rajztanárokat is képzett. 1991-ben vonult nyugdíjba a Kaliforniai Állami Egyetemről.
 • Előadásait világszerte csodálattal hallgatták/hallgatják. Workshopokat és tanácsadást tartott olyan híres cégeknél is, mint pl. Walt Disney Company vagy Apple Inc.
 • Jelenleg a dél-kaliforniai San Diego közelében él.

Betty Edwardsról további információt a Wikipedia oldalán találhatsz angol nyelven itt vagy pedig magyar nyelven itt.

A jobb agyféltekés rajzolás bibliája

Betty Edwards Jobb agyféltekés rajzolás című könyve méltán nevezhető a téma “bibliájának”, tekintve, hogy ténylegesen alapműnek számít a technikát ismerők körében. Betty Edwards így mesél a kezdetekről, az első felismerésről:

„Egy napon spontán módon arra kértem a diákokat, hogy másoljanak le egy fejjel lefelé fordított Picasso-rajzot. Ez a kis kísérlet minden eddiginél jobban rávilágított, hogy rajzolás közben valami nagyon különös történik. Meglepetésünkre az elkészült művek annyira kiválóan sikerültek, hogy meg is kérdeztem az osztályt, hogy tudtak ilyen jól lerajzolni egy megfordított képet, ha rendes állásban nem tudják lerajzolni. A válasz az volt, hogy nem tudták, mit rajzolnak, mit ábrázol a megfordított kép. Ez volt a legkülönösebb észrevétel, egyszerűen el voltam képedve.”

Betty Edwards híressé vált könyvét sok évnyi kutatás és tapasztalás után írta meg és 1979-ben jelent meg. Azóta több milliós eladott példányszámával jelenleg is az egyik legszélesebb körben alkalmazott rajztankönyv a világon.

Betty művésztanár, aki nem pusztán rajztechnikákat, hanem egy új szemléletmódot dolgozott ki és tanítja is azt. Ennek pozitív hatása az élet más területein is tapasztalható.

„Edwards egy, a modern agykutatás eredményeit felhasználó, teljesen új oktatási módszert dolgozott ki, a jobb agyféltekés rajzolást, amely gyakorlatban alkalmazza Roger Sperry-nek (Nobel-díjas neurobiológus, neuropszichológus) az emberi gondolkodás kettős természetéről szóló úttörő felfedezéseit.” (forrás: Wikipédia)

Ernyő jobb agyféltekés rajzolás módszerével

A jobb agyféltekés rajztanfolyam módszere ezt mondja: Most engedd el magad, tégy úgy mintha soha nem láttad volna azt, amit rajzolsz, ne gondolkodj! Csak nézz a szemeddel, és azt rajzold le a papírra, amit a szemed lát! Nem szabad megengedned, hogy a bal agyféltekéd tudománya és emlékei befolyásolják a rajzodat. Csak a jobb agyféltekédre hallgass, a pillanatnyi látványt, a fényeket és árnyékokat, foltokat tedd a papírra!

Hol vásárolható meg a könyv?

Betty Edwards Jobb agyféltekés rajzolás című könyve (alcíme: A kreativitás és a művészeti magabiztosság fejlesztésének új útja) magyar nyelven a Bioenergetic Kiadó Kft. gondozásában jelent meg, legutóbb 2018-ban. 

Idézet a kiadó honlapján található könyvajánlóból:

“A tizenhárom nyelvre lefordított könyv a maga 2,5 millió eladott példányával a világ legszélesebb körben alkalmazott rajztankönyve. Nem pusztán rajztechnikákat, hanem egy új látásmódot tanít, melynek áldásos hatását életünk más területein is tapasztalhatjuk. Segít abban, hogy elszakadjunk korábbi megrögzött sémáinktól, és új megoldások felé tekintsünk. A könyvben szereplő gyakorlatok összetett hatása azt a célt szolgálja, hogy növelje az önbizalmat a döntéshozatalok és a problémamegoldások során. A kreatív, gondolkodó emberi agy potenciális ereje szinte végtelennek tűnik. A rajzolás segíthet abban, hogy tisztában legyünk ezzel az erővel, és másokkal is tudassuk.

A gyakorlatokon kívül további fontos kérdésekről olvashat:

 • Az agykutatás rajzolással kapcsolatos legújabb eredményei
 • A rajztechnikák alkalmazásának lehetőségei a vállalatok és iskolák számára
 • Önkifejezés a rajzoláson keresztül
 • Túllépés a fekete-fehér rajzoláson a színek felé
 • Részletes tanácsok, hogyan alkalmazhatjuk a rajzolás öt alapkészségét a problémamegoldásban.

Ez a hihetetlenül sikeres könyv milliókat tanított meg rajzolni, és Önnek is segíteni fog.”

Az alábbi linkre kattintva belelapozhatsz a könyvbe és meg is tudod rendelni közvetlenül a kiadótól:

Betty Edwards: Jobb agyféltekés rajzolás könyv részletek és megrendelés »

Forrás: Bioenergetic.hu, Wikipedia – Betty Edwards, Művészház